donderdag 24 februari 2011

Appelbananentaart


Dit is een recept voor een ‘gezonde’ taart, met weinig suiker en vet.
De zoete smaak wordt vooral veroorzaakt door het fruit en de appelstroop.

Wat heb je nodig:

  • 350 gram speltmeel of bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 6 el roomboter
  • 2 eieren
  • 340 ml yoghurt
  • 100 gram gedroogde pruimen of tutti frutti
  • 2 appelen
  • 1 banaan
  • 3 el arengasuiker of gula java (*)
  • 3 el appelstroop of maismoutstroop(**)
  • 2 thl kaneelpoeder
  • 1 el geraspte kokos
  • snufje zout
(*) Als je dat niet in huis hebt: basterd- of rietuiker of witte suiker voldoet ook.
(**) zie voor een uitleg over maismoutstroop het Producten ABC

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Weeg het meel af en doe het in een kom. Voeg bakpoeder, kaneelpoeder, suiker en zout toe en meng door.

In een andere kom doe je de yoghurt met de eieren, de appelstroop en de pruimen en één van de appelen in stukjes gesneden. Zet de staafmixer erop totdat het een mooie vloeibare massa is. Verwam de 6 el boter totdat deze gesmolten is en voeg deze toe een aan de yoghurtmassa.
Spatel dan het meel erdoor, zorg dat alles goed mengt maar meng het niet te stevig door, dat is niet goed voor je beslag. Rasp de andere appel boven de kom en snij de banaan in hele kleine blokjes, die voeg je ook aan het beslag toe.
Vet een taartvorm of cakeblik in met boter en doe het beslag erin.
Bak af in ongeveer 50 minuten. Of de taart gaar is controleer je met een houten prikker die je erin kan steken en er redelijk droog uit moet komen. Het is wel zo dat de taart door de banaan wat klef blijft.

Laat de taart goed afkoelen en snij dan in punten. Ik snij dan altijd de punten afzonderlijk dwars door midden en besmeer ze met suikervrije jam. Zo wordt de taart net iets lekkerder en smeuïger.

Je kunt ook de bovenkant besmeren met honing en wat gehakte ongebrande noten erover strooien.