zondag 27 februari 2011

Aardappelen in de schil uit de oven

Nodig voor 4 eters:
600 gram ongeschilde aardappelen
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook
1 theelepel kruiden (rozemarijn of tijm of dille of iets anders lekkers)
mespuntje chilipoeder
Zout

ook:
bakpapier

Oven voorverwarmen op 220 graden

Bereiding:
Was de aardappelen goed. Schillen hoeft niet. Snij de aardappelen in niet te kleine stukken en doe ze in een kom. Meng ze met de olie en de kruiden. De knoflooktenen snij je in stukken of rasp je en schep je door de aardappelen. Leg een vel bakpapier in een ovenschaal en vul deze met de aardappelen.

Plaats de schaal in het midden van de open en schep elk kwartier om om aanbakken te voorkomen. De aardappelen zijn afhankelijk van de grootte van de stukjes, in 3 kwartier tot een uur gaar.
Bestrooi met zout.

Dit gerecht is met oneindig veel variaties te maken en uit te breiden:
  • bijvoorbeeld door de aardappelen te begieten met gezeefde tomaten en zo laten garen
  • door stukjes citroen tussen de aardappelen  te verstoppen. Bij het opdienen beetje prakken in de citroen, dat geeft een heerlijke geur en smaak af
  • door spekjes toe te voegen
  • denk ook eens aan pompoenblokjes, knolsederij of wortel. Maak er een alles-in-1-winterovengerecht van: gewoon alles snijden, marineren met knoflookolie en in de oven schuiven. In de zomer doe je dat met venkel, courgette en of aubergine
  • doe er meer knoflook bij en houd de knoflook heel. Deze wordt dan gepoft in de oven en ontploft als je het op je vork schuift, lekker!!!!